Sweden 24 Sept. 2023

Varför har ditt internet blivit långsammare?

Det finnas ett antal orsaker som kan ligga bakom en långsam internetanslutning. Ibland beror det på ett fel hos internetleverantören och ibland är det internetanvändaren som gör att det saktas ned. Det är också möjligt att det är en blandning av båda två. Låt oss gå igenom några av de vanligaste orsakerna och hitta en lösning.

Det är inte din internetanslutning utan din wifi

Ibland kan man känna att man har den snabbaste internetanslutningen men att wifi:n försämrar hastigheten på flera sätt. De flesta är inte nöjda med bandbredden de har eftersom wifi-mottagningen ofta är dålig. Det finns många sätt för dig som användare att förbättra det, men de hjälper bara till en viss gräns. När man använder internet utan kabel eller, med andra ord, trådlöst internet, krävs det för det mesta att man har låga förväntningar. Nedan följer de vanligaste företeelserna som kan ske i idealiska situationer.

Med 802.11ac: Har man inte en internetanslutning som kan överstiga en hastighet på 50-80 Mbps, behöver man inte oroa sig för eller fundera på om man har låg en internethastighet.

Med 802.11n: Även om 802.11n (cirka 25-30 Mbps) teoretiskt kan hantera snabbare hastigheter, och några routrar kan bidra till att öka bandbredden något med hjälp av viss teknik såsom MIMO, är hastigheter inom det angivna intervallet inte ovanliga.

Med 802.11g: När internetanslutningen är begränsad till 5-15 Mbps, bör man uppgradera sin router om man har en snabb anslutning.

Innan man börjar anta att man inte uppnår de önskade hastigheterna som man betalar för, bör man försäkra sig om att man inte förväntar sig för mycket. Kör ett hastighetstest eller en långsam nedladdning från datorn som är hardwired (helst via gigabit ethernet) och jämför resultaten. Får man de hastigheter som man förväntat sig betyder det att det finns ett problem med wifi:n. Sker detta enbart i en del av hemmet betyder det att man har för dålig mottagning. Försök i så fall att flytta till en annan plats.

Din router sköter inte sitt jobb

Routrar är i grund och botten små datorer som sköter nätverket. Ibland kräver routrarna lite för mycket av sig själva och orsakar problem. Därför behöver de flesta routrar startas om regelbundet. Ibland kan problemet lösas, men ibland kan det hända att man har en dålig router. Konstigt nog är det ovanligt att en router dör helt. Desto vanligare är att de slutar fungera ordentligt utan att man direkt märker det. Om routern blir allt sämre kommer man antagligen behöva en ny.

Det finns ett problem med modemet eller din anslutning

Tänk på att internetleverantören kan vara problemet. När man hyr ett använt modem får man oftast en maskinvara av låg kvalitet. Utöver detta befinner sig hemmets anslutning, vare sig handlar om en kabel-, fiber- eller telefonanslutning, ofta utomhus bland ogynnsamma eller dåliga väderförhållanden, vilda djur, insekter och annat kul. Mycket kan hända, och har man uteslutit allt annat bör man överväga att ringa sin internetleverantör. När teknikerna anländer kan man be dem kolla anslutningen eller övervaka den om de inte kan lösa problemet.

Dessa är de vanligaste orsakerna till långsamma internetanslutningar. För att kunna njuta av de bästa internettjänsterna bör man först förstå grunden.

Gör ett internethastighetsprov:

Bredbandskollen.se

Speedtest.net

Fast.com