Sweden 04 Okt. 2023

Undvik dessa livsmedel om du lider av artrit

Maten du äter kan ha en stor inverkan på dina artritsymptom. Många typer av mat kan utlösa kroppens inflammatoriska gensvar, medan andra kan lindra smärtor, svullnader och inflammationer. Nedan ser du vilka livsmedel det är viktigt att undvika om du har artrit, samt några av de livsmedel som har den mest positiva inverkan på artritsymptom:

Livsmedel som bör undvikas

### Socker

Raffinerade sockerarter utlöser ett inflammatoriskt gensvar i kroppen, vilket kan förvärra artrit. Undvik mat med ingredienser som slutar på “os”, såsom fruktos och sackaros, som är olika typer av raffinerade sockerarter.

Mättat fett

Mättat fett utlöser en inflammation i fettvävnaden och förvärrar artritsymptom. Ost är en av de största källorna till mättat fett för de flesta människor, men det finns även i vissa köttprodukter, fetare mjölkprodukter och efterrätter.

Omega-6-fettsyror

Det är viktigt att ha ett balanserat intag av omega-6- och omega-3-fettsyror. Om du äter för mycket omega-6 kan det dock förvärra en inflammation. Omega-6 finns i många slags oljor, bland annat:

  • Jordnötsolja
  • Vegetabiliska oljor
  • Majsolja
  • Solrosolja
  • Druvkärneolja

Raffinerade kolhydrater

Till de raffinerade kolhydraterna räknas vitt ris, många slags spannmål, vitt bröd och andra livsmedel. Det är svårt att helt undvika alla raffinerade kolhydrater, men om de utgör en stor del av din kost kan det vara värt att överväga att skära ned på dem. Stora mängder av raffinerade kolhydrater kan öka smärta och inflammationer hos personer med artrit.

Salt

Salt är ett av de viktigaste livsmedlen att undvika om man lider av artrit. Tyvärr är salt och natrium väldigt vanliga i de flesta bearbetade och färdiglagade livsmedlen. Ett bra sätt att minska saltintaget är att laga egen mat istället för att äta färdiglagad mat eller snabbmat. Läs alltid igenom ingredienserna för att undvika mat med högt natriuminnehåll.

Mononatriumglutamat

Mononatriumglutamat är en smakförstärkare som finns i sojasås och många andra typer av tillagade asiatiska livsmedel. Det hittas ibland även i snabbmat, konserverade soppor eller pulversoppor och salladsdressingar. Det kan orsaka inflammation i lederna och resultera i andra negativa hälsoeffekter.

Bra mat

### Omega-3-fettsyror

Omega-3 är bra eftersom det minskar och förebygger inflammation. Det finns i fet fisk, till exempel lax, sardiner och ansjovis. Omega-3 kan även hittas i växter, men växter innehåller inte den fullständiga blandningen av omega-3-syror. Om du inte äter fisk kan du ta tillskott i form av fiskolja med omega-3 för att lindra en inflammation.

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker med höga antioxidantnivåer kan lindra en inflammation. Många dietister rekommenderar att man äter färgglada frukter och grönsaker eftersom dessa livsmedel innehåller stora mängder flavonoider och karotenoider, två kraftfulla antioxidanter. De bästa frukterna och grönsakerna för dig som lider av artrit är:

  • Broccoli
  • Spenat
  • Morötter
  • Tomater
  • Bär
  • Meloner
  • Vindruvor

Fullkornsprodukter

Att äta fullkornsprodukter är ytterligare bra sätt att lindra en inflammation. Fullkornsprodukter sänker mängden C-reaktivt protein i blodet. Det är ett protein som kan orsaka inflammation. Gör fullkornsprodukter, såsom brunt ris, havre och quinoa, till en del av din kost för att lindra artritsymptom.

Extra Virgin olivolja

Olivolja är ett utmärkt alternativ till andra oljor som innehåller stora mängder omega-6-fettsyror. En av föreningarna i olivolja kan förhindra att din kropp producerar kemikalier som orsakar inflammation. Välj så ofta som möjligt olivolja i stället för vegetabiliska oljor, jordnötsolja eller andra oljor med hög halter av omega-6.