Netherlands 19 Okt. 2023

Top persoonlijke leningen vergelijken in Nederland

Zoek naar de beste persoonlijke lening? Wil je zien welke aanbieders de aanbiedingen hebben die passen bij jouw budget? Tips nodig waar je op moet letten? Bekijk onze gids met de beste aanbieders van persoonlijke leningen op de markt en kijk welke persoonlijke lening bij jou past.

Waar moet je op letten bij een lening afsluiten?

Bij grote uitgaven is het niet altijd mogelijk om te sparen. Het is daarom handig om een lening te overwegen. Voordat je een lening afsluit moet je echter begrijpen dat er een verplichting ontstaat tussen jou en de geldverstrekker. Het is daarom goed om op een paar punten te letten wanneer je een lening gaat afsluiten.

Rente

Bij persoonlijke leningen heb je vaak te maken met een vaste rente. Dit betekent dat de rentepercentage gelijk zal blijven gedurende de looptijd van de lening. Vergelijk de verschillende aanbieders om de beste rentepercentage te vinden.

Doel van lening

Een persoonlijke lening is bedoeld voor mensen die een eenmalig bedrag nodig hebben. Als je wat regelmatiger wilt lenen kun je in plaats van een persoonlijke lening beter gaan kijken naar een doorlopend krediet.

Looptijd

Het is altijd belangrijk om je af te vragen hoelang je nodig hebt om de lening af te lossen. Het is hierbij ook handig om de rente in de gaten te houden. Bij een langere looptijd betaal je over het algemeen namelijk meer rente.

Aanvraag persoonlijke lening

Als je een lening aanvraagt, wilt de bank er altijd zeker van zijn dat jij ook daadwerkelijk het geld terug zal betalen. Geld lenen moet immers verantwoord gebeuren. In Nederland heb je daarom vrijwel altijd de volgende documenten nodig voor een lening aanvraag.

Kopie van legitimatiebewijs

Een legitimatiebewijs is natuurlijk nodig om jouw identiteit vast te stellen. Legitimatiebewijzen die altijd gebruikt kunnen worden zijn jouw paspoort en jouw ID kaart. Verder accepteren meeste banken ook een rijbewijs als legitimatiebewijs. We raden je aan om te checken bij jouw bank of dat ook daadwerkelijk kan.

Kopie van loonstrook/inkomensspecificatie

Als je een lening afsluit, dan wil de bank natuurlijk weten of je het geleende bedrag ook terug kan betalen. Met een kopie van een recente loonstrook of inkomensspecificatie kan de bank een paar gegevens controleren. De bank kijkt bijvoorbeeld naar je bruto maandsalaris en je datum in dienst.

Bankafschriften

Waar een bank ook standaard naar kijkt, zijn de bankafschriften. De bank is niet geïnteresseerd in waar je jouw geld aan besteed, maar de bank wil zeker weten of je niet in financiële problemen zit.

5 persoonlijke lening aanbieders vergeleken

ABN AMRO

  • Rentetarief: voor een lening van €20.000 met een looptijd van vijf jaar, is de rente 4,5%
  • Maandbedrag: €372
  • Totaal te betalen bedrag: €22.320
  • Vereisten: bij ABN AMRO zijn er geen vereisten voor het afsluiten voor een persoonlijke lening, wel moeten de aanvraag en offerte goedgekeurd worden maar dit is vaak geen probleem, tenzij de lening onrealistisch is.
  • Aanbiedingen: bij ABN AMRO is het zo dat als het eenmaal is goedgekeurd, het geld binnen een dag op je rekening staat. Ook kan je lenen zonder dat je klant bent bij ABN AMRO. Daarnaast is het ook handig dat je zonder extra kosten meer kan lenen, mocht dat nodig zijn.
  • Analyse: een relatief hoge rente, maar er zitten ook veel vrijheden in de lening.

Freo

  • Rentetarief: voor dezelfde lening als bij ABN AMRO (dus €20.000), is de rente 4%
  • Maandbedrag: het maandbedrag bij Freo kan je zelf bepalen. Hoe meer je per maand betaald, hoe korter de tijd dat je leent en hoe lager het uiteindelijke totaal bedrag. Als we hetzelfde bedrag als bij ABN AMRO pakken, komt dat uit op een looptijd van 59 maanden.
  • Totaal te betalen bedrag: met de looptijd van 59 maanden is het €22.026,47. ∙ Vereisten: bij Freo geldt er ongeveer hetzelfde als bij ABN AMRO. Er zijn geen specifieke vereisten, maar de lening moet wel worden goedgekeurd. Gebruikelijk is dat je de lening gebruikt voor een soort verbouwing of de aanschaf van een auto of iets dergelijks.
  • Aanbiedingen: het grote voordeel aan Freo is dat ze niet doen aan rente naar risico. Dat houdt in dat de “slechte” risico’s meer betalen dan de “goede” risico’s, maar bij Freo betaalt iedereen dus dezelfde lening.
  • Analyse: de rente is relatief laag, omdat ze dus niet aan rente naar risico doen. Daarom is het eindbedrag ook relatief laag.

De Nederlandse Kredietmaatschappij

  • Rentetarief: de rente is hier altijd 4%
  • Maandbedrag: als we weer van dezelfde lening uitgaan is het maandbedrag €367, 69
  • Totaal te betalen bedrag: €22.061,12
  • Vereisten: om deze lening hier af te sluiten moet je tussen de 21 en 68 jaar oud zijn, en je een specifiek doel hebt om de lening voor te gebruiken. Aanbiedingen: De Nederlandse Kredietmaatschappij biedt zekerheid. Ze hebben een vast maand bedrag en een vaste rent. Zo, mocht er veel inflatie gedurende de jaren zijn, blijf je hetzelfde vooraf vast gestelde bedrag betalen. ∙ Analyse: de geboden zekerheid is erg fijn, maar daardoor kom je op een hoog maandbedrag en daarom ook een hoog eindbedrag uit.

Rabobank

  • Rentetarief: de rente bij de Rabobank wordt berekend op basis van hoe goed of slecht risico je bent. Voor de situatie dat je een vast contract hebt, €3.100 per maand verdient en je in een koophuis met relatief lage lasten woont is de rent 6,10%.
  • Maandbedrag: voor deze geschetste situatie is er geen andere keuze dan om het in 72 maandelijkse termijnen te betalen. Hierdoor is het maandbedrag €330,85. Totaal te betalen bedrag: €23.821,20
  • Vereisten: Voor deze lening zijn er veel vereisten. Zo moet je een vaste baan hebben en best redelijk verdienen. Ook moet je relatief lage andere vaste lasten hebben. Ook moet je al klant zijn bij de Rabobank voor deze lening.
  • Aanbiedingen: Rabobank is erg persoonlijk gericht, je kan dus veel financiële hulp verwachten, en mochten er onvoorziene situaties zijn helpt de Rabobank om het samen op te lossen.
  • Analyse: de rente is erg hoog, maar het is wel fijn dat er naar de persoonlijke situatie gekeken wordt.

Santander

  • Rentetarief: voor dezelfde lening als bij de vorige aanbieders, is er hier een rent van 8,5%
  • Maandbedrag: het maandbedrag staat vast en is €352,48
  • Totaal te betalen bedrag: €25.378,56
  • Vereisten: bij Santander is het echt de basis, en zijn er dus ook geen vereisten om de lening af te sluiten.
  • Aanbiedingen: net zoals bij de Nederlandse Kredietmaatschappij biedt Santander met vaste bedragen veel zekerheid.
  • Analyse: wederom beidt de zekerheid veel houvast, maar daar betaal je flink voor.

Conclusie

Samenvattend komt het er op neer dat elke aanbieder zijn eigen voordelen heeft. Toch denken wij dat je het beste uit bent bij Freo. Door de lage rente, maandbedragen en het eindbedrag is de lening vergeleken met de andere erg aantrekkelijk. Dit komt omdat je veel vrije keuze hebt over de looptijd van de lening. Een goede tweede keuze zou de Rabobank zijn. Een net iets hogere rente, maar wederom veel keuze. Hierdoor is het eindbedrag net iets meer dan dat bij Freo. Een absolute afrader is Santander. Doordat er veel al vast staat zijn de maandbedragen enorm, dit maakt het eindbedrag bijna €5.000 duurder dan bij Freo. Ook krijg je bijna geen voordelen ten opzichte van andere banken.