Sweden 22 Sept. 2023

Så här får du bättre WiFi-signal

WiFi-uppkopplingen är det senaste årtiondets största internetgenombrott. Tyvärr lider många fortfarande av långsamma hastigheter och andra WiFi-relaterade problem. Här listar vi några råd för att förbättra din WiFi-signal och datorns laddningstid vid internetanvändning.

Steg 1. Gör ett hastighetstest

Det första steget mot en bättre WiFi-signal är att komma underfund med vilken hastighet du egentligen har. Allt du behöver göra är att leta upp en webbsida som erbjuder ett hastighetstest där du får reda på din nedladdnings- och uppladdningshastighet.

Steg 2. Hitta den bästa platsen för routern

Tyvärr gömmer många sin router i en garderob eller liknande, ofta på grund av routerns oestetiska utseende. Detta kan i själva verket göra din WiFi-hastighet långsammare, eftersom solida dörrar och väggar kan fånga upp signalen och försvaga den innan den når dina enheter.

Gör så här för att hitta den bästa platsen för din router: välj ut en plats i mitten av hemmet, till exempel ett bord eller en bokhylla i vardagsrummet. Eftersom vissa routrar skickar WiFi-signaler neråt i stället för uppåt, bör du se till att routern står på en upphöjd plats, så att signalen kommer fram i hela huset.

Steg 3. Flytta stora möbler som står i vägen

Stora bokhyllor eller möbler kan störa signalstyrkan. Se till att du flyttar dessa närmare väggarna i rummet, för att på så sätt öka signalstyrkan i hela hemmet.

Steg 4. Placera inte routern nära föremål av metall

Många olika föremål och enheter av metall kan påverka din WiFi-signal, till exempel lysrör, mikrovågsugnar och trådlösa telefoner. För att undvika detta bör du placera routern på en plats där metallföremål och –enheter inte finns i närheten, och välja en annan trådlös frekvens/kanal. Du kan till och med använda verktyg som AirGrab WiFi Radar, för Mac, eller Acrylic WiFi, för Windows, för att hitta en trådlös kanal som fungerar bättre.

Steg 5. Starta om din enhet regelbundet

Det här kan verka som den mest självklara lösningen, men att helt enkelt starta om routern kan öka signalstyrkan. Innan du gör det bör du dock kontakta din internetleverantör, så att de kan utföra en omstart av routern åt dig. Du kan dessutom köpa en timer till vägguttaget, som regelbundet gör så att routern startas om.

Steg 6. Gör ditt nätverk säkert

Om din enhet har låg säkerhet äventyrar du inte bara din personliga information, du minskar dessutom WiFi-hastigheten drastiskt. Förutom att lösenordskydda ditt nätverk bör du aktivera nätverkets WPA2-lösenordskydd. WPA2 är krypterat och ger en säkrare användning än WEP- eller WPA-säkerhet.

Steg 7. Använd en repeater

Många routrar har en räckvidd på endast 45 meter, vilket innebär att många enheter i ditt hem kanske inte är tillräckligt nära routern för att få en bra signal. Det här åtgärdar man enklast genom att köpa en WiFi-repeater, som ansluts till ett vägguttag för att förstärka routerns WiFi-signal. Om du är gör det själv-typen kan du göra om en gammal router till en WiFi-repeater med hjälp av lite programmering.

Steg 8. Byt internetleverantör

Det här är den sista utvägen. Om inget av de ovannämnda stegen har fungerat kan det vara hög tid att fundera på att byta internetleverantör. Ta reda på vilken internetleverantör som erbjuder den bästa höghastighetsuppkopplingen i ditt område och hör av dig till dem.