Sweden 05 Juni 2022

Jämför de bästa privatlånen i Sverige

Letar du efter det bästa privatlånet? Undrar du vilket lån som passar din budget? Behöver du tips på saker att se upp med? Läs vår guide för att hitta de bästa privatlånen på marknaden som passar dina behov.

Vilka egenskaper ska ett bra privatlån ha?

Det finns många viktiga egenskaper att titta på hos olika privatlån. Därför är det viktigt att noggrant jämföra långivare och deras erbjudanden innan du bestämmer dig. Här gäller det att inte stressa fram ett beslut, och det är nödvändigt att ha full förståelse för de olika villkoren och deras betydelse.

För att kunna bestämma vilka egenskaper som är viktiga för just dig, är det nödvändigt att först utvärdera dina behov och förutsättningar. Om du är på jakt efter ett mindre privatlån som snabbt ska betalas tillbaka, är räntan inte lika viktig som när du lånar större belopp under en längre period.

De viktigaste sakerna att tänka på när du väljer en långivare för privatlån inkluderar kostnaderna och villkoren för lånet, vad som krävs för att ansöka, och hur snabbt du kan bli godkänd och få pengarna utbetalda. När du jämför långivare, var uppmärksam på dessa faktorer:

Räntor och avgifter

Räntor och avgifter för privatlån är de primära faktorerna att överväga innan du väljer ett lån. Både räntor och avgifter räknas in i den totala kostnaden för lånet.

Återbetalningsvillkor

Kortare återbetalningstid resulterar i högre betalningar, men har vanligtvis lägre räntor. Det betyder att du kan minska dina totala lånekostnader genom att välja kortast möjliga återbetalningstid. Se dock bara till att du har råd med de månatliga betalningarna innan du ansöker. Observera att detta inte gäller för snabblån och högkostnadskrediter!

Ansökningsprocess

Det är också viktigt att överväga långivarens ansökningsprocess. Du kanske vill ta ett lån hos din vanliga bank, vilket kan vara ett bra alternativ. Tänk dock på att vissa långivare kanske inte erbjuder automatiserade system eller onlineansökningar, vilket gör processen mer tidskrävande.

Godkännande och utbetalning

Lånets utbetalningstid är ofta nära kopplat till ansökningsprocessen. Långivare som har automatiserade ansökningsprocesser kan ofta betala ut pengarna snabbt. Om du behöver pengarna inom en specifik tidsperiod är det alltså viktigt att du väljer ett lån som kan göra snabba utbetalningar.

Hur ansöker jag om privatlån?

Många personliga lån kan användas för att finansiera vanliga utgifter som renoveringsprojekt, bröllopskostnader, resor, och i vissa fall bostadsköp. Låntagare använder också privatlån för skuldkonsolidering, eftersom räntorna ofta är lägre för privatlån än för kreditkort.

När du väl har bestämt dig för att ta ett lån är det dags att få ordning på dina papper och se till att din kreditvärdighet är i bästa möjliga skick. Alla långivare måste göra en kreditbedömning, för att avgöra om du har möjlighet att betala tillbaka lånet. De kontrollerar också att du uppfyller alla krav, som till exempel att du är över 18 år och inte har någon betalningsanmärkning.

För att kvalificera dig måste du tillhandahålla identifierbar information (som ditt personnummer), inkomstinformation, anledningen till att du behöver pengarna, det belopp du vill låna och hur länge du behöver för att betala tillbaka lånet. Det mesta finns registrerat digitalt, vilket betyder att banken får information om dig när du skickar in ansökan med BankID.

Även om förkvalificering inte garanterar att du blir godkänd för ett lån, låter den dig se vilken ränta du kan få. Om du är offererad för ett högt pris kan du jobba på att bygga upp din kreditvärdighet innan du skickar in en fullständig ansökan. Generellt gäller att ju bättre kreditvärde du har, desto bättre ränta får du.

Om låneerbjudandet du får efter ansökan är acceptabelt och du bestämmer dig för att gå vidare kommer du att fylla i en fullständig ansökan. Detta kommer att innebära att långivaren får ytterligare information, såsom bevis på inkomst och detaljer om dina månatliga skulder. Du kommer också att genomgå en mer omfattande kreditprövning som en del av ansökningsprocessen.

Om du är godkänd för lånet kommer långivaren att ge dig information om lånevillkoren, inklusive räntor, avgifter och återbetalningsvillkor. Var noga uppmärksam på all information för att förstå avtalet innan du accepterar lånet. Om du inte förstår informationen, prata med en representant för att få förtydligande innan du går vidare.

Så snart du har accepterat lånet kommer långivaren att betala ut pengarna på det sätt som specificerats vid ansökan. Vanligtvis sätts pengarna in på ditt bankkonto, och beroende på vilken långivare du använt kan det dröja från en-tre bankdagar, upp till ett par veckor, innan du får pengarna.

När pengarna är utbetalda börjar låneperioden och du betalar av en del av lånet varje månad.

5 långivare du kan ansöka hos på nätet

Dessa 5 lån är tillgängliga från traditionella banker och låneföretag som gör det enkelt att ansöka om lån online, utan att behöva besöka ett bankkontor. Dessutom kan flera av dessa privatlån betalas ut inom några arbetsdagar så att du inte behöver vänta på att få pengarna när du behöver dom. De bästa privatlånen erbjuder låga räntor, flexibla lånebelopp och återbetalningsvillkor, samt begränsade avgifter.

1. Coop MedMera Bank

Coop Privatlån erbjuder lån till alla som uppfyller grundkraven, men medlemmar i MedMera får 1% rabatt på räntan. Banken är ett väletablerat företag med hög trovärdighet. De erbjuder privatlån mellan 15 000 - 350 000 kr. För att låna av Coop Bank måste du vara över 20 år och genomgå en godkänd kreditbedömning. Ränta erbjuds mellan 3,70-9,90% och utbetalning sker efter 2-3 dagar.

Räkneexempel lån: 90 000 kr i 8 år. Totalt att återbetala 111 051 kr på 96 avbetalningar = 1 165 kr/mån. Rörlig ränta 4,90 %. Effektiv ränta 5,50% (aviavgift 20 kr, startavgift 0 kr).

2. Marginalen Bank

Marginalen bank är en bank med gott rykte, och har över 300 000 kunder i Sverige. Här kan du låna mellan 25 000 - 500 000 kr. Ränta mellan 3,5 - 18,95%. Banken erbjuder många andra tjänster, och de hade Sveriges nöjdaste låntagare 2017 enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Räkneexempel lån: 100 000 kr i 5 år. Totalt att återbetala 118 235 kr på 60 avbetalningar = 1 962 kr/mån. Rörlig ränta 6,29%. Effektiv ränta 6,80% (aviavgift 10 kr, startavgift 250 kr).

3. Bank Norwegian

En aktör som varit med länge, och erbjuder privatlån som är optimala för dig som vill samla lån eller skaffa kreditkort. Bank Norwegian erbjuder lån upp till 600 000 kr med låneperiod i max 15 år. Här måste du vara över 23 år för att låna.

Räkneexempel lån: 65 000 kr i 5 år. Totalt att återbetala 91 866 kr på 60 avbetalningar = 1 531 kr/mån. Rörlig ränta 13,99%. Effektiv ränta 15,88% (aviavgift och startavgift 0 kr).

4. Svea Ekonomi

Svea Ekonomi är en etablerad långivare i flera Europeiska länder. De erbjuder lånebelopp på 10 000 - 400 000 kr, med låneperioder mellan 2-15 år. Räntan kan bli så hög som 25,95%, vilket är högre än de andra lånen i den här listan, men det beror på att Svea Ekonomi har lägre krav på låntagaren och tillåter lån med sämre kreditvärde.

Räkneexempel lån: 200 000 kr i 7 år. Totalt att återbetala 260 988 kr på 84 avbetalningar = 3 107 kr/mån. Rörlig ränta 7,90%. Effektiv ränta 8,94% (aviavgift 25 kr, startavgift. avgift 395 kr).

5. Ikano Bank

Ikano Bank erbjuder privatlån, billån, kreditkort och sparkonto. Privatlånet som erbjuds är mellan 10 000 - 350 000 kr. Räntan bestäms individuellt utifrån låntagarens kreditvärdighet, och ligger inom intervallet 4,15 – 15,94 %. Efter att avtalet skrivits betalas pengarna ut inom tre bankdagar.

Ränteexempel lån: 180 000 kr i 10 år. Totalt att återbetala 239 262 på 120 månatliga avbetalningar = 1 994 kr/mån. Rörlig ränta 5,95%. Effektiv ränta 6,11% (startavgift och aviavgift 0 kr).

Slutligen

Det finns flera bra långivare för dig som är på jakt efter ett privatlån. Beroende på hur mycket du vill låna finns det olika alternativ. Det är oftast billigare att teckna ett lån med kortare löptid, men det kan bli mycket dyrt om du inte har råd att betala månadsräkningen. Se till att alltid jämföra långivare noggrant, och läs avtalet noga innan du skriver under.