Sweden 04 Jan. 2024

Hur mycket kostar tandimplantat och är det värt det?

Ditt leende är det första du visar världen när du är glad. Tyvärr känner sig många obekväma med sina leenden eftersom de har sneda, trasiga eller tappade tänder. Detta kan verkligen påverka någons självförtroende. Tack och lov så finns idag tandimplantat som kan ersätta saknade tänder. Men är de verkligen värda pengarna?

Det vanligaste sättet att fixa saknade tänder är med tandimplantat eller proteser. Proteser är billigare, men de är även besvärliga att ha att göra med. Eftersom du inte har tänderna fästa i skallen kan de trilla ut vid opassande tillfällen. Om din vikt varierar mycket måste du även justera dem hos en tandläkare varje gång det händer. Detta kan vara kostsamt och tidskrävande.

Med ett tandimplantat å andra sidan, har du dina egna, naturtrogna tänder säkert på plats och du tar hand om dem på samma sätt som vanliga tänder. Du behöver inte köpa några speciella krämer eller gels för att hålla tanden på plats, vilket du skulle behöva med en protes. Estetiken med ett tandimplantat är också bättre. Men vad kostar med tandimplantat?

Du kanske undrar, “hur mycket kostar ett tandimplantat “? Ett enda tandimplantat kan kosta vad som helst från 18.000 SEK till 25.000 SEK. Detta inkluderar både fästet och kronan. De flesta tandimplantaten utförs i två steg med ett fäste för att ge tanden struktur och stabilitet, följt av en krona för att tanden ska bli estetiskt tilltalande. Detta är kostnaden utan hjälp från en försäkring. Trots att det oftast inte täcks av en försäkring finns vissa policys som hjälper till att minska kostnaden för ett implantat. Du står själv för alla tandvårdskostnader upp till 3000 kronor. Sedan får du ersättning för: 50 procent av dina kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor. (85 procent av de kostnader som överstiger 15 000 kronor)

Priset för tandimplantat beror även på hur många tänder du behöver. Om du behöver ersätta flera tänder ökar kostnaden. Detta är, återigen, kostnaden utan en försäkring som hjälper till att sänka den induviduella kostnaden.

Det är viktigt att observera att individen behöver ha ett friskt tandkött för att implantaten ska sitta säkert på plats. En sak som kan bespara dig pengar är att veta att du inte nödvändigtvis behöver flertalet implantat om tänderna sitter nära varandra. Tandläkaren kan skapa en bro och fästa alla kronor på ett större implantat, vilket minskar kostnaden för hela proceduren.

Men är glädjen i ditt leende verkligen värd kostnaden för tandimplantat? Nästan alla patienter som satt in ett svarar ja. Inget kan jämföras med att ha dina egna tänder i munnen igen. Självsäkerheten du får är värd priset och självförtroendet kommer att lysa i form av ett ljust och friskt leende. Att skaffa ett tandimplantat handlar inte bara om kostnad och estetik, det är en investering i ditt självförtroende och din glädje.