Netherlands 18 Okt. 2023

Hoe je de wasmachine kunt reinigen

Ben jij net als de meeste mensen ervan uitgegaan dat jouw wasmachine iedere keer zichzelf reinigt wanneer hij een hoop was doet? Immers, wanneer de kleding wordt gereinigd en het water de machine uitspoelt, zou al het vuil ook moeten worden weggespoeld. In werkelijkheid kan een wasmachine verrassend vies worden en wordt hij steeds vuiler elke keer dat je de was doet. Gelukkig zijn de technieken om jouw wasmachine schoon te maken eenvoudig en voorkom je allerlei toekomstige problemen door deze schoon te houden. Dit geldt voor zowel voor- als bovenladers.

Meeldauw verwijderen

De rubberen afdichting rond de deur van zowel de boven- als de voorlader is een voedingsbodem voor meeldauw, vooral als jouw huis zich in een warme en vochtige omgeving van het land bevindt en je liever wast met koud water. Stop de groei van meeldauw door een oplossing van één deel witte azijn te mengen met twee kopjes warm water. Drenk een schone doek in de oplossing, veeg de onderste deurafdichting schoon en veeg ook de rest van de verzegeling schoon. Vul vervolgens de bleekmiddelverdeler van het apparaat met azijn en laat hem op de langste warmwatercyclus lopen. Doe dit aan het begin van elk seizoen. Je kunt ook het doekje en de azijnoplossing gebruiken om het glas van een voorlader te reinigen, samen met het bedieningspaneel en de knoppen.

Verontreinigingen meteen wegvegen

Veeg eventuele verontreinigingen aan de buitenkant van de wasmachine meteen schoon. Hoewel bleekmiddel, detergenten en oplosmiddelen in de machine terechtkomen, kunnen ze na verloop van tijd de buitenkant aantasten. Een lekvrije en vlekvrije wasmachine is ook gewoon esthetisch aantrekkelijker.

Bescherm de bovenkant van de machine

Of de machine nu bovenin of voorin wordt geladen, je beschermt deze door een opgevouwen handdoek erbovenop te plaatsen als je de bovenkant van de wasmachine gebruikt om de kleding vast te houden. Sommige mensen plaatsen een wasmachine die aan de voorkant geladen wordt naast een droger in de wasruimte en leggen er een normale houten plank overheen om als een plank of een werkblad te dienen.

Reinig de binnenkant van de wasmachine

Vergeet nooit de binnentrommel te reinigen. Gebruik een met zeepwater bevochtigde doek om de binnenkant van de wasmachine eenmaal per week schoon te maken. Spoel grondig met schoon water en veeg de trommel vervolgens droog. Zorg ervoor dat pluizen, zeepresten en ander vuil uit de binnenkant van de machine wordt verwijderd met een vochtige doek.

Maak de machine grondig schoon

Als kleding niet zo schoon uit de was komt als deze zou moeten zijn, kan het zijn dat de machine vuil is. Om hem grondig te reinigen, voer je een korte warmwatercyclus uit met een wasmiddel. Als de machine echt smerig is, voeg dan een eetlepel Borax-wasmiddel en 3/4 kopje azijn toe en zet de machine in de weekcyclus. Laat het een paar minuten staan, laat het uitlekken en spoel het vervolgens af met schoon water tot alle sporen van vuil en zeep verdwenen zijn.

Maak gebruik van die oude tandenborstel

Bewaar oude tandenborstels om de anders moeilijk te bereiken delen van de wasmachine schoon te maken, zoals de spiralen in het roerwerk in een bovenlader en de deurvelgen en handvatten in beide soorten machines.

Wees voorzichtig met verwijderbare onderdelen

Sommige verwijderbare onderdelen, zoals de verdeler voor wasverzachter, kunnen worden verwijderd en gereinigd, maar je moet de handleiding lezen voordat je dit doet.