Sweden 20 Sept. 2023

Hur man vet att det är dags att köpa ny bil

Trots att du fortfarande kör din gamla bil misstänker du att det kanske inte är en så bra idé. Det krävs dock ofta mer än en misstanke för att köpa en ny bil, så överväg de steg du kan ta för att besluta om det är dags för ett köp.

Steg 1. Gör en besiktning

Oavsett om det är dags för en eller inte kan det vara bra att få din bil besiktigad på din lokala bilverkstad. På så sätt kan du få reda på om det finns några större problem. Tänk på att verkstaden kanske inte kan lämna tillbaka bilen till din innan du har vidtagit de åtgärder som är nödvändiga ur säkerhetssynpunkt. Om du skulle inse att det krävs större reparationer kan du besluta dig för att lägga de pengarna på en ny bil i stället. Med ett äldre fordon kan samma problem uppstå igen inom en snar framtid.

Steg 2. Kolla miltalet

En bils ålder spelar en stor roll i huruvida du borde behålla den eller inte, men det gör även miltalet. Bilar som gått under 16 000 mil är ofta i bättre skick, och när du passerat den punkten kan det vara tid att börja leta efter ett nytt fordon. Du bör också tänka på bilens tillverkare. Vissa bilföretag är kända för att tillverka fordon som håller längre tid och fler mil än andra.

Steg 3. Se över dina utgifter

När du behöver få mindre reparationer gjorde på din bil kanske du inte märker hur mycket pengar du faktiskt lägger på det. Titta igenom alla dina kredit- och betalkortsutdrag under det senaste året för att se exakt hur mycket du spenderat på att reparera fordonet. När du räknat ihop summorna kanske du upptäcker att det hade varit bättre att spara de pengarna för att kunna köpa en ny bil. I stället för att göra samma misstag följande år kan du göra upp andra planer för dina pengar.

Steg 4. Tänk på framtiden

Om du och din partner är de enda som åker i bilen just nu kanske ni tänker mindre på säkerhet och utrymme. Men om ni planerar att ta med barn i beräkningen snart är det snarast nödvändigt att välja en större bil. Ta hänsyn till hur många barn ni förväntar er att få så att ni inte ständigt behöver köpa ett nytt fordon. Om ni ska få barn bör ni också titta på de allra säkraste bilarna.

Steg 5. Bedöm nuvarande säkerhetsnivå

Många gillar att ha bilar som kommer med de nyaste underhållningsfunktionerna och teknologin för att kunna njuta av resandet. Dock är de delarna faktiskt inte de viktigaste. Bilolyckor sker med jämna mellanrum och ett antal av dem är dödliga. I stället för att fokusera enbart på de funktioner som gör åkturen mer bekväm, avgör hur säkert ditt nuvarande fordon är. När du besöker återförsäljaren, låt försäljaren få veta att du är intresserad av att titta på bilar med högsta möjliga säkerhetsbetyg. Om din nuvarande bil inte når upp till rätt standard är det dags att byta.

Du kanske älskar din gamla bil, och kanske har underbara minnen av att köra runt gamla vänner i den. Det betyder dock inte att den bilen är rätt för dig i framtiden.