Netherlands 28 Okt. 2023

7 redenen om te stoppen met het gebruik van wasverzachters

Het gevoel van fris, zacht wasgoed is pure gelukzaligheid, en wasverzachters hebben een groot aandeel in de zachtheid die we voelen. Of het nu komt door tomeloze marketing, of simpelweg door de doeltreffendheid die het biedt; wasverzachters zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van onze wasroutine. Er is echter een aantal nadelen aan het gebruik van dit veelvoorkomende product. Hier zijn zeven redenen waarom je voorzichtig zou moeten zijn met het gebruik van wasverzachters.

1 – Agressieve chemicaliën

Een van de grootste gevaren van wasverzachters is het feit dat ze vol zitten met chemicaliën die niet per definitie goed zijn. Het toevoegen van meer chemicaliën aan je kleding betekent dat je meer chemicaliën op je huid zal hebben. Deze chemicaliën dragen ook bij aan een aantal problemen die tot verdere complicaties in het lichaam kunnen leiden. De meeste wasverzachters bevatten chemicaliën zoals benzylacetaat, benzylalcohol en ethanol, die kunnen leiden tot een aantal ongewenste aandoeningen.

2 – Gezondheidsproblemen

Wasverzachters kunnen leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Vanwege de chemicaliën die het bevat, kan het lichaam er soms slecht op reageren. Van dingen die bijvoorbeeld benzylacetaat bevatten, is bewezen dat zij het risico op alvleesklierkanker kunnen verhogen, en chemicaliën zoals benzylalcohol kunnen ademhalingsstoornissen veroorzaken.

3 – Sterke geuren

Niet iedereen houdt van dezelfde soort geur, en soms bevatten wasverzachters geuren die nogal overweldigend zijn. Het is algemeen bekend dat men zich soms een beetje ziek en misselijk kan voelen als gevolg van blootstelling aan sterke geuren, en wasverzachters kunnen leiden tot een verhoging van dit gevoel. Als jij iemand bent die niet goed tegen sterke geuren kan, dan is het weglaten van wasverzachters meestal een goed idee.

4 – Prijzig

Goede wasverzachters zijn niet echt goedkoop. Een wasverzachter is een extra product dat je iedere keer moet blijven aanschaffen bij het aanvullen van je voorraad, en hoewel dit misschien niet op een groot bedrag lijkt bij iedere aankoop, is het iets wat op den duur kan oplopen. In vergelijking met wasverzachterdoekjes is dit een redelijk dure optie.

5 – Het maakt je kleding kapot

Vanwege de extra chemicaliën en de manier waarop ze reageren op de vezels in kleding, kunnen wasverzachters ervoor zorgen dat je kleding op den duur sneller verslijt. Dit is het meest duidelijk bij dingen zoals handdoeken en truien, waarbij het textiel er op den duur steeds dunner en zwakker uit gaat zien. Handdoeken in het bijzonder zullen hun absorptievermogen verliezen, wat er voor zou kunnen zorgen dat je ze veel vaker moet vervangen.

6 – Schade aan je wasmachine

Een van de nadelen van het gebruik van wasverzachters is de ophoping van residu na verloop van tijd. Wanneer je langdurig wasverzachters gebruikt, kun je een hoeveelheid residu zien ophopen in de geulen van de wasmachine. Dit kan de leidingen in de machine verstoppen waardoor hij minder goed werkt.

7 – Kleding wordt minder vlam- en waterwerend

De meeste kinderkleding is vanwege veiligheidsredenen ontworpen om vlamwerend te zijn. Echter, na het gebruik van een bepaalde hoeveelheid wasverzachter heeft het textiel de neiging om te verslijten, waardoor het minder vlamwerend wordt. Bij ieder type veiligheidsuitrusting of andere dingen die vlamwerend moeten zijn, zijn de gevaren van wasverzachters nog groter. Dit is ook iets wat op dezelfde manier werkt als het gaat om waterwerende kleding. De manier waarop wasverzachters werken, kan ervoor zorgen dat kleding minder waterwerend wordt, wat het doel van dit type kleding tenietdoet.

Ben je op zoek naar alternatieven voor chemische wasverzachters? Probeer eens azijn.